Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 1999 nr 3 poz. 24
Wersja archiwalna od 1999-01-30 do 2001-10-05
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 1999 nr 3 poz. 24
Wersja archiwalna od 1999-01-30 do 2001-10-05
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ

z dnia 24 grudnia 1998 r.

w sprawie kwalifikacji i zakresu uprawnień zawodowych osób nie posiadających tytułu lekarza weterynarii

Na podstawie art. 68 ust. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 1990 r. o zawodzie lekarza weterynarii i izbach lekarsko-weterynaryjnych (Dz. U. z 1991 r. Nr 8, poz. 27, z 1995 r. Nr 120, poz. 576, z 1997 r. Nr 60, poz. 369 i z 1998 r. Nr 106, poz. 668) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.[Technik weterynarii] 1. Osoba, która wykonuje zawód technika weterynarii, może wykonywać czynności o charakterze pomocniczym z zakresu zapobiegania i zwalczania chorób zwierząt, leczenia zwierząt oraz nadzoru nad warunkami sanitarno-weterynaryjnymi miejsc gromadzenia zwierząt, a w szczególności:

1) iniekcje podskórne, domięśniowe i dożylne,

2) doustne podawanie leków,

3) pobieranie krwi i innych prób do badań laboratoryjnych,

4) przygotowywanie zwierząt do zabiegów chirurgicznych oraz narzędzi i sprzętu weterynaryjnego służącego do wykonywania tych zabiegów,

5) mierzenie temperatury i tętna,

6) asystowanie przy przeprowadzaniu zabiegów chirurgicznych, w tym zakładaniu szwów skórnych,

7) opieka nad zwierzętami leczonymi w warunkach ambulatoryjnych i terenowych,

8) zakładanie opatrunków zwykłych i gipsowych,

9) wykonywanie masaży,

10) asystowanie przy nieprawidłowych porodach,

11) pomoc techniczna przy wykonywaniu sekcji zwłok zwierzęcych,

12) korekcja racic, kopyt i rogów,

13) tarnikowanie zębów,

14) zakładanie kółka nosowego u buhaja,

15) kolczykowanie i tatuowanie zwierząt,

16) zabiegi fizykoterapeutyczne, z wyjątkiem zabiegów laserowych,

17) zabiegi higieniczne na zwierzętach,

18) dezynsekcja zwierząt i dezynfekcja pomieszczeń inwentarskich,

19) udzielanie pierwszej pomocy weterynaryjnej w przypadkach:

a) niedyspozycji żołądkowo-jelitowych o przebiegu ostrym z zagrożeniem życia zwierzęcia,

b) zadławienia,

c) zranienia,

d) porodu nie wymagającego cięcia płodu lub zabiegu chirurgicznego.

2. Czynności, o których mowa w ust. 1, mogą być wykonywane tylko pod nadzorem lekarza weterynarii.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.[Weterynaryjny kontroler sanitarny lub technik weterynarii po 3-miesięcznej praktyce rzeźnianej i sanitarnej oraz laboratoryjnej] 1. Osoba, która wykonuje zawód weterynaryjnego kontrolera sanitarnego lub technika weterynarii i odbyła 3-miesięczną praktykę rzeźnianą i sanitarną oraz laboratoryjną w wyznaczonym przez wojewódzkiego lekarza weterynarii inspektoracie weterynarii, może wykonywać czynności o charakterze pomocniczym z zakresu badania zwierząt rzeźnych i mięsa, nadzoru nad warunkami sanitarno-weterynaryjnymi miejsc gromadzenia zwierząt i przetwarzania produktów pochodzenia zwierzęcego, a w szczególności:

1) kontrolowanie stanu higienicznego magazynu żywca w rzeźni oraz stanu zaopatrzenia w ściółkę i wodę dla zwierząt,

2) prowadzenie dokumentacji sanitarno-weterynaryjnej,

3) sprawowanie kontroli nad warunkami sanitarno-weterynaryjnymi miejsc pozyskiwania mleka,

4) dokonywanie makroskopowej oceny mleka oraz pobieranie prób do badań laboratoryjnych,

5) kontrolowanie stanu higienicznego urządzeń i pomieszczeń w zakładach produkujących lub przechowujących środki żywności pochodzenia zwierzęcego,

6) kontrolowanie stanu higienicznego środków transportu służących do przewozu zwierząt i środków żywności pochodzenia zwierzęcego,

7) pobieranie prób do badań laboratoryjnych,

8) sprawowanie kontroli nad warunkami sanitarno-weterynaryjnymi miejsc przetwarzania surowców pochodzenia zwierzęcego,

9) przygotowywanie dokumentów w celu sporządzenia protokołu kontroli sanitarno-weterynaryjnej,

10) sprawowanie kontroli nad likwidacją zwłok zwierzęcych i konfiskatą poubojową w rzeźniach,

11) wykonywanie rutynowych czynności z zakresu badania poubojowego zwierząt rzeźnych,

12) wykonywanie badania mięsa i jego przetworów w kierunku włośni.

2. Czynności, o których mowa w ust. 1, mogą być wykonywane tylko pod nadzorem lekarza weterynarii.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.[Oglądacz do badania zwierząt rzeźnych i mięsa lub oglądacz do badania mięsa wyłącznie w kierunku włośni - trychinoskopisty] Osoby, które w dniu wejścia w życie rozporządzenia posiadają kwalifikacje oglądacza do badania zwierząt rzeźnych i mięsa lub oglądacza do badania mięsa wyłącznie w kierunku włośni – trychinoskopisty, nabyte w trybie dotychczasowych przepisów, mogą wykonywać czynności o charakterze pomocniczym w zakresie badania zwierząt rzeźnych i mięsa, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 1, 2 i 11, do dnia 31 grudnia 2010 r.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: w z. R. Brzezik

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00